fredag 28 december 2007

Från träff med Stockholmsdistriktet

Tankar från UFS mingel

Den 20 december bjöd Stockholmsdistriktet in till en liten träff med middag, film på Cosmonova och fika efteråt. Det var en jättetrevlig tillställning, jag var där hela kvällen och även Anders var med på middagen.

Här kommer några tankar från kvällen:
1) UFS undrade mycket om distriktsbidraget
Det verkar vara så att det är gynnsamt för UFS att använda landstingsbidraget som externa medel när de söker distriktsbidraget från FUF. Fine. Problemet är bara att detta inte överensstämmer med distriktsbidragets syfte. Syftet (med att inte betala hela projektsumman utan att 1/3 ska vara externa medel) är att alla ska lära sig att söka sponsring själva. Anar att syftet med distriktsbidraget inte är förankrat hos hela FUF.

Föreslår att en del av gruppernas totala budget ska utgöras av externa medel för att godkännas av FUF. Med förhoppningen om att en extra person tillsätts som sponsoransvarig inom varje grupp, ett ökat samarbete med resten av FUF vad gäller sponsringsarbetet och att alla lär sig att lyfta blicken och planera sin ekonomi och arrangemang långsiktigt. I utbyte skulle FUF kunna finansiera hela distriktsbidraget men med större krav på innovation och nyskapande samt ett bra uppföljningsarbete i projekten.

2) LingOlympiaden är en succé
Stockholmsdistriktet är riktigt nöjda med satsningen på LingOlympiaden och vill arrangera en rikstäckande tävling. Den genererar många intresserade (redan runt 200) och frågan är hur vi kan ta hand om dem. Föreslog Projektbanken att undersöka samarbete med forskare inom lingvistik på landets universitet/högskolor. Ser fram emot resultatet!
Stockholmsdistriktet ville gärna att en representant från Utställningsgruppen kom och berättade om allt som de kan vara med om ifall de gör ett projekt inom lingvistik på gymnasiet och sedan anmäler det till Utställningen. Detta informationstillfälle kommer att vara någon gång i april i samband med Språkdagarna som ordnas på Södra Latin i Stockholm. Ska föreslå Utställningsgruppen att åka dit och göra reklam. Annrs kan ju också Projektbankens utmärkte marknadsförare Melike åka dit och göra reklam för Projektbanken/FUF?

3) Distriktsansvarig väcker nyfikenhet
Berättade om superbraiga Linnéa Nilebäck som är ny distriktsansvarig och Daniel Langkildes planer på en distriktstour och det tyckte Stockholmsdistriktet lät spännande. Här finns mycket att göra kring kommunikationen och ett bra informationsflöde och många fler oanade möjligheter. De ser fram emot att få träffa och prata med er!

2 kommentarer:

Alexander Sehlström sa...

Härligt att du kommit igång och blogga Guncha!

1. Angående distriktsbidraget anser jag inte att det är ett långsiktigt bra system. Det finns för många hål i utformningen och innebär för många osäkra aspekter vad gäller ekonomin, både för FUF och för distrikten.

Om man har idéer om inovativa projekt som man vill genomdriva anser jag att det är mycket bättre att gå direkt via RS med en motion om att man ska testa projektet och att man tror sig behöva en viss summa pengar. När man äskar om pengarna bör man ju rimligtvis även presentera en budget och en slags projektplan där man berättar om hur man har tänkt.

2. LingOlympiaden, hur är den förankrad i FUF:s huvudmål, att öka intresset för naturvetenskap och teknik? Jag ställer mig lite frågande till om projektet verkligen hör hemma inom FUF:s ramar. Finns det inte lämpligare aktiviteter att ägna sig åt, så som att utveckla den regionala utställningen eller stärka den egna interna organisationen och kvalitetsäkra det som redan finns?

Anonym sa...

1. Håller helt med Alex här.

2. Lingvistik rör sig lite i gränslandet mellan nv/t och humaniora, tycker jag. Jag blev själv förvånad när jag läste tävlingsfrågorna och konstaterade att samtliga snarare var mattefrågor med lingvistikinnehåll. På Norna gick jag en kurs i datorlingvistik. Så lingvistik är mer tekniskt än vad man först kan tro. :)