fredag 28 december 2007

Dags för verksamhetsplanspropositionen 2008

Nästa vecka sätter jag och Joni våra fingrar i verksamhetsplanspropositionen för 2008. Vi ska skapa ett första utkast som FS och alla andra i FUF ska få diskutera och tycka till om. Det är ett digert, men roligt arbete vi har framför oss.

2007 års verksamhetsplan (VP) var mycket annorlunda tidigare års VP. Istället för att låta alla grupper skriva vad de ville göra och sedan klistra ihop allas tankar till ett dokument arbetade man med fokusområden och försökte skapa ett sammanhang i allt. Försöket var en god start, även om det inte räckte hela vägen fram, och tanken om att mer aktivt skriva en VP har förts med till i år.

Utgångspunkterna för skrivandet av 2008 års VP är följande:
  • Fokusområden
    FS diskuterade i höstas om det fanns några fokusområden som skulle vara intressanta att arbeta med under 2008. FS kom fram till följande två områden:
    • Medlemmar
    • Skola

  • Långsiktighet
    FUF har idag på många håll kort framförhållning. Genom att ha bättre framförhållning kommer organisationen kunna arbeta mer effektivt. Risken för misslyckanden minskar och det är lättare att se var allt passar in i ett större sammanhang.

  • Mer övergripande, färre detaljer
    Tidigare år har VP varit mycket detaljerad. Genom att öka abstraktionsnivån och prata i mer övergripande termer kommer man undvika problem med detaljdiskussioner som inte RS är rätt forum för. Detaljerna får sedan FS i samråd med berörda verksamheter och distrikt arbeta fram efter RS.

  • Tydlig målgrupp
    Ett förslag på målgrupp är framtaget: "Ungdomar i gymnasieåldern med behov av stimulans inom naturvetenskap och teknik" där nyckelbegreppen innebär:
    1. Ungdomar i gymnasieåldern - det är dom vi vill erbjuda stimulans till, den värdering som ligger i "ungdomar i gymnasieåldern" innebär rent årsmässigt 16-19 +/- 2-3 år, dvs vi avser inte enbart ungdomar som går på gymnasiet. Det finns alltså möjlighet att arbeta både uppåt och nedåt, även om gymnasieungdomarna är primära.
    2. Stimulans - detta vill vi erbjuda de som kommer i kontakt med oss. Stimulans i detta fall kan betyda mycket:
      • Stimulans för att välja natur på gymnasiet
      • Stimulans för att bibehålla sitt naturvetenskapliga intresse
      • Stimulans för vilja fortsätta till högre studie inom naturvetenskap
Detta är som sagt just utgångspunkter och det behövs mer för att hitta rätt väg att gå när man skriver VP. Personligen anser jag att FUF nästa år primärt ska arbeta med att säkra kvalitén på det redan befintliga samt att arbeta med att hitta synergieffekter bland de projekt och verksamheter som vi har.Vi har idag många verksamheter som är bra, vilket medlemsökningen tyder på, och som med lite arbete kommer bli jättebra och stimulerande enligt alla de ovan beskrivna punkterna.

Att i detta läge börja arbeta med att hitta nya idéer och projekt tror jag därför är farligt. Det kräver mycket energi och tankegång för att sådant ska bli bra och kommer på så sätt stjäla kraft och tid från det befintliga som behöver utvecklas och rationaliseras. Argument som talar för att det är dags att just arbeta med det interna och befintliga är att vi under de senaste två-tre åren, kanske ännu fler, har arbetat med att planera och sjösätta nya och ganska stora projekt. Jag tänker på EU Contest, Projekt TEND och Unga Forskares Linnépris, som enligt mig har gjort att annan verksamhet har fått stå tillbaka.

Hoppa inte över ån för att hämta vatten. Rensa bort vassen på din strandsida och bygg en brygga och du kommer åt vattnet utan problem. Lite fånigt, men förenklat kan man visualisera mina tankar på detta sätt.

Nu vill jag veta vad du tänker. Hur vill du att FUF arbetar 2008?

Från träff med Stockholmsdistriktet

Tankar från UFS mingel

Den 20 december bjöd Stockholmsdistriktet in till en liten träff med middag, film på Cosmonova och fika efteråt. Det var en jättetrevlig tillställning, jag var där hela kvällen och även Anders var med på middagen.

Här kommer några tankar från kvällen:
1) UFS undrade mycket om distriktsbidraget
Det verkar vara så att det är gynnsamt för UFS att använda landstingsbidraget som externa medel när de söker distriktsbidraget från FUF. Fine. Problemet är bara att detta inte överensstämmer med distriktsbidragets syfte. Syftet (med att inte betala hela projektsumman utan att 1/3 ska vara externa medel) är att alla ska lära sig att söka sponsring själva. Anar att syftet med distriktsbidraget inte är förankrat hos hela FUF.

Föreslår att en del av gruppernas totala budget ska utgöras av externa medel för att godkännas av FUF. Med förhoppningen om att en extra person tillsätts som sponsoransvarig inom varje grupp, ett ökat samarbete med resten av FUF vad gäller sponsringsarbetet och att alla lär sig att lyfta blicken och planera sin ekonomi och arrangemang långsiktigt. I utbyte skulle FUF kunna finansiera hela distriktsbidraget men med större krav på innovation och nyskapande samt ett bra uppföljningsarbete i projekten.

2) LingOlympiaden är en succé
Stockholmsdistriktet är riktigt nöjda med satsningen på LingOlympiaden och vill arrangera en rikstäckande tävling. Den genererar många intresserade (redan runt 200) och frågan är hur vi kan ta hand om dem. Föreslog Projektbanken att undersöka samarbete med forskare inom lingvistik på landets universitet/högskolor. Ser fram emot resultatet!
Stockholmsdistriktet ville gärna att en representant från Utställningsgruppen kom och berättade om allt som de kan vara med om ifall de gör ett projekt inom lingvistik på gymnasiet och sedan anmäler det till Utställningen. Detta informationstillfälle kommer att vara någon gång i april i samband med Språkdagarna som ordnas på Södra Latin i Stockholm. Ska föreslå Utställningsgruppen att åka dit och göra reklam. Annrs kan ju också Projektbankens utmärkte marknadsförare Melike åka dit och göra reklam för Projektbanken/FUF?

3) Distriktsansvarig väcker nyfikenhet
Berättade om superbraiga Linnéa Nilebäck som är ny distriktsansvarig och Daniel Langkildes planer på en distriktstour och det tyckte Stockholmsdistriktet lät spännande. Här finns mycket att göra kring kommunikationen och ett bra informationsflöde och många fler oanade möjligheter. De ser fram emot att få träffa och prata med er!

Från Linnéårets avslutning

Uppföljning av Linnéåret

Efter att ha deltagit i den förberedande juryn för The Great Linnaeus School Challenge som var en internationell skoltävling i miljö som Svenska Institutet ordnade (också en del av Linnéåret), började jag tänka på FUF:s samarbete med de som arbetat med Linnéjubileet. Mestadels tänkte jag då på vad som händer nu när Linnéåret 2007 är slut.

Jag frågade Tobias om vi kunde träffa någon från Linnésekretariatet och få ta del av alla erfarenheter och lärdomar de dragit av arbetet, och det gick fint. Den 17 december träffade jag Carl Gyllensköld som arbetat med Linnéjubileet, något jag är väldigt glad för.

Här kommer saker som är intressanta för oss i FUF.
- Skolprojekt Linné

400 skolor blev Linnéskola 2007
http://www.bioresurs.uu.se/skolprojektlinne/index.html
Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik har arbetat med Skolprojektet och Linnéskola 2007. Ungefär 400 skolor valde att bli Linnéskola 2007. I utbyte fick de ett kick-ass-inspirationsmaterial i biologi, samt möjlighet till att nätverka med andra Linnéskolor.

Reflektion: Det här är en tråd vi bör spinna vidare på. Vi kanske kan lära av Nationellt Resurscentrum i biologi och bioteknik hur man får så många skolor intresserade av ett samarbete. Vi kanske också kan ta ett sådant här initiativ ett steg längre - som FN-förbundet gör med sina FN-skolor eller Ung Företagsamhet gör med sina UF-skolor? Det här kommer vi att prata om i någon form i Skolverksamhetsgruppen på arbetshelgen den 15-17 februari 2008.

- Linnéjubileets marknadsföringsarbete

Mr Flower Power slår igenom i media
Tryckmaterialet som uppgick till ett väldigt stort värde sponsrades de med. Layouten och en catchig slogan anställdes PR-byrån FullTank till. De hade dessutom en anställd som jobbade med marknadsföring.

Reflektion: Jag tycker att Linnéåret syntes tillräckligt mycket. I VU har det funderats på att hitta en praktikant som kan jobba med PR, marknadsföring, informatik. Helt enkelt för att synas mer med vår verksamhet. Jag fick uppdraget att hitta en sådan praktikant och skickade ut en platsannons till Södertörns, Föreningen för Utvecklingsfrågor, och en handfull KY-utbildningar som såg lovande ut, men inget svar kom. Fick senast ett namn från Andrea Westerdahl på en tjej som hjälpt till med Nobelveckans PR-arbete. Jag ringde upp henne för att kolla intresset. Hon var engelskspråkig och ville att jag skulle maila mer info eftersom hon var utomlands. Hm. Är det här verkligen rätt väg att gå, tänkte jag. För å andra sidan har vi en info- och marknadsföringsgrupp som Christoffer Öhberg leder. Om intresset finns hos dem kan vi nog bekosta en PR-utbildning i utbyte mot att gruppen marknadsför FUF. Är det här en rättare väg att gå? Hur lösa vårt marknadsföringsbehov på ett bra sätt? Skulle vara skönt att prata om detta i FS. Ska föreslå att vi pratar om vår marknadsföringsstrategi på något FS-möte 2008.

- Linnéjubileets sponsringsarbete

GE Healthcare, Arkitektkopia och Jubileumsfonden var bra sponsorer.
Reflektion: Sammantaget fick Linnéjubileet ganska mycket sponsring, men hade nog kunnat få mer. Dragplåstret i deras fall var att de hade så många aktiviteter överallt i landet - maximum publicity i princip. Den möjligheten har ju vi också, fast i mindre skala. Sponsringslärdomarna från Linnéjubileet tar jag med mig till Näringslivsgruppen.

- Linnéjubileets fortsättning

Det smids på en fortsättning av Linnéjubileet i form av en Linnévecka varje år.
Reflektion: Vill vi vara med? Vi kanske kan få ut mer av Unga Forskares Linnépris om det är kopplat till Linnéveckan på något vis? Har fått namn på en person, och pratat med en till person som kommer att arbeta med detta. Skulle vara kul att diskutera detta per mail och se intresset för detta. Vad tycker ni?

Lägg till Unga Forskarebloggen på FUF:s bloggsida

Hej!

Den här bloggen borde länkas till på samma sida som Projektbanken- och Ordförandebloggen.

lördag 25 augusti 2007

RSS - javisst!

Det går alldeles utmärkt att prenumerera på denna blogg genom en RSS-feed. För er som inte vet vad RSS är så är det en slags dataström som gör att man kan läsa blogguppdateringar direkt i sin webbläsare istället för att surfa in på bloggen.

RSS-länken finns längst ner på varje blogg-sida. Klicka på länken där det står "Prenumerera på: Inlägg". Skriv gärna till anders.lundberg@fuf.org om du vill ha hjälp.

fredag 24 augusti 2007

RSS på Blogger?

tja!

Går det att fixa så att man kan prenumerera på den här bloggen via RSS?

lördag 18 augusti 2007

Nurse, scalpel please!

Äntligen får alla FUFare (och alla andra för den delen också) en chans att lappa ihop folk på sin fritid. DN rescenserar spelet Trauma Center - Second Opinion på konsolen Wii som ger begreppet "leka doktor" en helt ny innebörd.

fredag 17 augusti 2007

En dag på sommarforskarskolan 3

Under torsdagen fick sommarforskarskolan påhälsning av tidningen Göteborgsposten som anlände lämpligt för att observera när våra unga forskare testade hur bakteriestammarna E.Coli och B.Subtilis växte i närvaro av olika antibakteriella medel.

Tidningens hela artikel finns att läsa på: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=363287

onsdag 15 augusti 2007

En dag på sommarforskarskolan 2
















En dag då allt gick som det skulle!

tisdag 14 augusti 2007

FUF och forskning.se

Förbundet Unga Forskare är ju en rackarns bra organisation för unga människor som är intresserade av naturvetenskap, teknik och forskning. Genom oss kan man träffa andra unga människor som är intresserade av naturvetenskap och teknik, man kan bredda sina naturvetenskapliga kunskaper såväl som lära sig mer om ledarskap, PR, sponsring o.s.v. Men vill man fördjupa sig mera inom naturvetenskap och teknik, hålla sig uppdaterad om den senaste forskningen, veta hur man blir en forskare, ja då är www.forskning.se helt enkelt bättre än www.fuf.org att besöka. Kan inte sluta fascineras av hur bra de är på att samla information om naturvetenskap, teknik och forskning. Undrar om vi skulle kunna slå våra kloka huvuden ihop och samarbeta på något sätt. Ska kolla vad de säger och komma tillbaka med mer information. To be continued...

En dag på sommarforskarskolan



En dag då allt gick snett...

måndag 13 augusti 2007

FUF och Youtube

Youtube är som ni säkert alla vet ett hejdundrans skojigt verktyg för att kunna lägga ut små roliga filmklipp på Internet. Varför inte låta FUF dra nytta av detta!

På senaste tiden har en del olika organisationer lagt upp sina egna kanaler på Youtube som samlar intressant klipp som hör till just den specifika organisationen, exempel på sådana är socialdemokraterna och EU. Vi håller just nu på att undersöka huruvida FUF inte skulle kunna skapa en likadan kanal där vi kan lägga upp massa roliga videos och reportage från alla våra arrangemang runtom i Sverige.

Fortsättning följer!

Premiär för Unga Forskare bloggen

För att alla, både medlemmar och icke-medlemmar, ska få chansen att få en inblick i alla spännande idéer och tankar som huserar i Unga Forskares hjärnor och vad dessa ger upphov till, kommer förbundsstyrelsen och andra förbundsaktiva att skriva på denna blogg. Närhelst en intressant diskussion, ett spännande arrangemang eller ett givande möte ägt rum kan du läsa om och kommentera det här.